2009. április 28., kedd

Kettő

Kettő évvel ezelőtt, ilyenkor már egy 4 órás kis csomag szuszogott a mellemen a kórházban. Kettő évvel ezelőtt még csak ízlelgettem a Lehel és a kisfiam szavakat. Kettő évvel ezelőtt még éppencsak anya lettem.

Ma, két évvel később van egy imádnivaló kisfiam. A legszebb, legokosabb ördögfióka a világon, minden hisztije ellenére. Ilyenkor szoktak mindenféle számadást csinálni, mekkora a gyerek, miket csinál... Hát megpróbálom én is.

Mai mérés szerint 14,5kg és 92cm. Fejkörfogat 47, mell 48cm. 14foga van. Beszédfejlődését azt hiszem nem kell kifejtenem, eleget írtam már róla, a lényeg, hogy folyékonyan beszél, szépen ragozva, nagyon választékosan, saját történeteket, dalokat talál ki, rengeteg verset, éneket tud, egyfolytában énekel, mindenre tud valami odaillő éneket:)
Mozgása is kielégítő a védőnő szerint, és szerintem is ez a legjobb szó rá. Két lábon ugyan még nem ugrál, futni is olyan igazi babásan fut, motorozni most tanult meg, pár hete, de egyre ügyesebben mászik fel a mászókára, egyre többször csúszik le egyedül a csúszdán (nem röhög, tudom, hogy más gyerek már rég egyedül csinálja:)), pár napja a játszótéri hintába is bemászik egyedül, és a felnőtt székre is felül.
Önállóan eszik, igaz, legtöbbször kézzel:), de szépen tud villával és kanállal is, ha muszáj. És pontosan tudja, hogy hol engedheti meg magának a kézzel evést, és hol kell "illedelmesnek" lennie:) Megjegyzem, azért pl ha fáradt, akkor jó, ha van a közelben egy komplett sokszemélyes étkészlet, mert eszik egy falatot, majd elkezd nyígni, hogy kér egy másik villát/kanalat, mert ez koszos:)
Öltözés elég rapszodikus, bár segít öltözni, vetkőzni, de egyedül még nem megy neki. Nem tudom, miért, de bennem valahogy az van, hogy ennyi idősen már kéne ennek menni valamelyest önállóan, nem? Vagy túl sokat várok?:) Persze nem erőltetem, meg nem frusztrálom ezért, csak csodálkozom. Az egyedüli amiben igazán profi ezen a téren, az az apja ruháinak a felvétele... Amikor Sz nincs itthon, rendszeresen felöltözik a ruháiba (alsógatya, póló, cipő, sapka), és közli, hogy neki dolgoznia kell, megy dolgozni, apához... Szóval lehet, hogy tudna ő öltözni, hiszen Sz ruháit is egyedül és jól veszi fel, csak lusta, vagy nem érti, vagy nem tudom:) Szóval: nem öltözik egyedül:) De legalább a ruháit kiválasztja, már nem jó bármilyen zokni, nadrág, póló, még a sapkát, cipőt is gondosan ki kell választani minden alkalommal... Csak halkan mondom: apja fia...:)))) Nagy bánatom, hogy a kedvence egy borzalmas citromsárga kínai vászoncipő, amit benticipőnek kapott; folyton azt akarja felhúzni:)
Szobatisztaság. Na ezzel sehogy se állunk. Ok, nem is nagyon teszünk semmit az érdekében:) Néha csak bugyit kap pelenka helyett, ha azt kéri, mindig jön velem WC-re, és mindig megbeszéljük, hogy igen, a nagyok ide pisilnek/kakilnak, a WC-re néha rá is ül, de ennyi:) Igazából nagyon kicsinek érzem még ehhez, talán a nyáron majd a kertben haladunk valamennyit. Azért jó lenne, ha őszre, mire a kicsi megszületik, már nem lenne két pelenkásunk:)

És ami még kimaradt:

Boldogságos szülinapot Neked Kisfiam!!!

5 megjegyzés:

  1. Isten éltesse sokáig ezt a nagyfiút!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog szülinapot kívánok ennek a csoda okos nagylegénynek!:)

    Pandi

    VálaszTörlés
  3. Köszi nektek lányok!:)

    Pandi, jééé, Te is olvasol???:)

    VálaszTörlés
  4. Igen, azóta, hogy elárultad a Porontyon, hogy téged is lehet olvasni.:)

    VálaszTörlés
  5. Én is, itt is, nagyon sok boldog szülinapot kívánok Lehelnek!!!

    VálaszTörlés